En av deltagarna i SE Forums första innovationslabb, Linnea Börjars, delar här med sig av sina tankar, insikter och reflektioner från helgen. SE Innovationslabb är en tre dagar lång kreativ workshop för personer som vill gå från att ha en idé på hur man kan förändra samhället till att driva samhällsförändrande företag. 

Linnea Börjars: I helgen gick SE Forums första innovationslabb av stapeln, för ett gäng drivna snart så kallade sociala entreprenörer och jag var en av dem. Syftet med de tre intensiva dagarna i KLUMP Subtopias lokaler i Botkyrka var att få inspiration, verktyg för att jobba med sin idé samt att bredda sitt nätverk. Kort och gott förväntade jag mig att få lite mer kött på benen vad gäller hur min affärsidé ska kunna bli verklighet, om den nu är tillräckligt bra…

Andréa Råsberg ledde helgens övningar med full energi och stort engagemang. Tillsammans med SE Forums praktikant Evelyn Staffansdotter har de fungerat som nyttiga bollplank i sessioner då vi fått stöta och blöta våra idéer.

Helgen hade ett väldigt tydligt upplägg och varje dag ett eget fokus. Andréa gjorde det tydligt för oss deltagare vad vi hade att vänta genom pedagogiska skyltar och hon fick oss att reflektera kring processen genom en summeringsrunda vid varje dags slut.

Fredagens stora fråga var varför? Här fick vi reflektera kring vad det är för problem som våra idéer ämnar att lösa och varför det är viktigt. På lördag låg fokus på vad? Joe Coppard ledde oss genom en idésprutarsession där ingenting var omöjligt. Det var uppfriskande att för en gång skull tillåta sig själv att tänka i sådana banor. Vad för aktiviteter jag ska göra för att lösa problemet, var i centrum. Avslutningsvis ägnades söndagen åt frågan hur? Gästföreläsarna Åsa Burman och Ylva Strander kom in med businessfokus och övade oss i att segmentera kundgrupper och skapa handlingsplaner samt drillade oss i att pitcha vår affärsidé för en partner, finansiär eller kund.

Linnea Börjars och Anna RehnbergJag och min kompanjon Anna kom till innovationslabbet med en idé om att utbilda researrangörer i hållbarhet, men under lördagens kreativa övningar med gästföreläsaren Joe ändrades fokus mot att i pod-format informera resenärer om hur de kan resa mer medvetet. På söndagen var vi tillbaka i ursprungsidén men hade stor nytta av utsvävningarna när vi tillslut skulle summera vår affärsidé i ett iscensatt möte med VD:n på ett resebolag. Med det här händelseförloppet i bagaget kan jag rakt av köpa Andréas tips för kreativitet. Det är verkligen andra slags idéer som poppar upp om man:

  • Leker och vågar testa det orimliga
  • Byter brillor och ser världen ur någon annans perspektiv
  • Vågar vara i kaoset och inte tar första bästa tåg samt
  • Vågar testa och därmed även vågar misslyckas

För att fortsätta på det kreativa spåret även efter kursens slut fick vi en pärm med samlade verktyg som ska hjälpa oss att gå från idé till färdig produkt eller tjänst. Även om det är ett tag kvar innan jag och Anna känner att vi har ett väl genomtänkt och utarbetat koncept att lansera så har vi under helgen fått nosa på alla delar i processen fram till att sälja vårt marknadserbjudande till kund. Barriären till att faktiskt satsa på den här idén har sänkts markant – en känsla som jag tror precis var den som SE Forum hoppades att Innovationslabbet skulle leda till.

SE Innvationslabb var givande på många olika plan, vilket jag alltid har förhoppningen om att en kurs ska vara (fast man vet ju aldrig riktigt hur). Se här:

  1. Vi fick träffa, inspireras av och smaka på frukten av en social entreprenörs hårda arbete, i form av Josefin Uhnbom och hennes cateringmat från Provins Mat.
  2. Vi hade en mångfald i gruppen, både gällande bakgrund, ålder och företagsidé. Detta gav ett mervärde i form av att jag fick möta människor som jag aldrig annars hade kommit i kontakt med och dessutom fick jag insikt i områden som jag aldrig tidigare haft en nys om.
  3. Jag blev en aning förvånad när jag fick klart för mig att kursen var förlagd till Alby, en timmes restid dörr till dörr från mitt hem. När jag väl kommit dit förstod jag vilken fantastiskt kreativ och generös miljö som Subtopia och Klump erbjuder och hade dessutom turen att få uppleva Albydagens folkfest med Dogge Doggelito på scen. Jag är tacksam över att ha fått se denna positiva kontrast till medias bild av Stockholmsförorterna den senaste tiden.

Jag hoppas många tar chansen att ansöka till de kommande innovationslabbarna – så att fler goda företagsidéer kommer ut i verkligheten istället för att ligga i byrålådan och damma – och så att vi tillsammans kan skapa en bättre värld.

Tack SE Forum, för denna gång!

Linnea Börjars